11 elever fra Vestre Toten Ungdommskole har vært her på utplassering i 4 uker, fra 42-45. De har fått prøve seg på ulike stasjoner; NX og 3D printing, CNC, verksted, sveisesimulator, sveising, automasjon og robotprogrammering.
Lærlinger fra følgende bedrifter har vært instruktører/motivatører: KA, Hexagon, Benteler, Nammo, Smitek, Raufoss Technology,
Her ser vi Tobias fra Kongsberg Automotive i aksjon.
Merle og Jan har vært på Nammo og Kongsberg Automotive i 4 uker. Dette har kommet i stand gjennom samarbeid med Internasjonalt servicekontor i Innlandet Fylkeskommune. Det er første gang vi tar i mot lærlinger fra andre land.
De har fått prøve seg i maskinering, vedlikehold på maskiner og sprøytestøpe verktøy, samt rotering inn mot andre fag.
Denne utvekslingen er viktig for fremtidens medarbeidere. Nye vennskap har blitt stiftet og vi hører rykter om besøk til Tyskland fra lokale lærlinger.
Vi gratulerer Simen Nyland Glemmestad med fagbrev i Automasjonsfaget. Hyggelig å ha deg i Læringsfabrikken disse dagene fagprøven pågikk. Du har stått på!
Prøvenemnda var imponert over fagprøven som ble levert til "Meget godt bestått". Hexagon har fått en dyktig fagarbeider. Lykke til videre!
TAF2 gjør de siste forberedelser før nesten 50 elever fra ulike ungdomsskoler inntar industrien og Læringsfabrikken. Tirsdag og onsdag, 21. og 22. november skjer dette.
For å få mer innsikt i de ulike fag og videregående skoler er disse utprøvingsdagene viktige for 10.trinnselevene.
Under Industridagene hadde vi besøk av 24 ungdomsskoleelever som snart skal gjennomføre sitt første studievalg. Jenter fra Raufoss, Skreia, Gjøvik og Lillehammer.
Tonje Sivesindtajet hadde med seg 10 lærlinger/TAF-elever fra ulike bedrifter. De fikk spørsmål om hvilke fagbrev de skulle ta og hva de jobbet med. Rådgiver ved Raufoss videregående skole var også til stede. Unni Bakkemo forklarte litt om de ulike yrkesfagene og inngangen inni videregående. Representanter fra Nammo, Benteler og Sintef Manufacturing fortalte om sin arbeidshverdag i industrien.
Vi håper alle hadde en hyggelig kveld med pizza og teknologi!
Den offisielle åpningen av Innovasjonslab til Fagskolen Innlandet skjedde onsdag 26.10.2023. Øivind Hansebråten og Stein Lier Hansen sørget for snorklippingen. Læringsfabrikken vil bruke laben til å kjøre innledende kurs i design thinking for videregående skole, TAF-elever og lærlinger.
«Innovative læringer - fremtidens fagarbeidere» er konseptet vi etablere med ulike caser og praktiske øvelser.
Et par testkvelder for Makerspace vil bli gjennomført før jul. Åpent for alle ansatte i industribedriftene. Mer info vil bli sendt pr mail til medlemsbedriftene i NCE Manufacturing.
Tidligere i oktober ble det gjennomført Lean kurs for elever på TAF1. Kontaktlærer Trond Skjerva har laget et nytt kurs tilpasset elever på videregående skole. Kurset vil bli tilgjengelig for flere skoler utover høsten og vinteren, 1.12.2023 og 15.12.2023.
TAF1 har i tillegg vært igjennom 4 dagere opplæring i Læringsfabrikken, les mer her
Oppstart også for årets kull fra 10.trinn ved Vestre Toten ungdomsskole. De skal være her i 4 uker, tom uke 45.
Fagskolen Innlandet starter modulen i en ny Innovasjonslab på Læringsfabrikken på Raufoss. Du vil få tilgang til labber og verksteder med den nyeste teknologien og verktøy som brukes i innovative prosesser: Kraftige datamaskiner, digitale skissebrett, nyeste programvarer, VR, flere typer 3D-printere, CNC-maskiner, med mye mer. Du vil få mulighet til å bruke dette utstyret i praksis til å skape løsninger. Studiet er gratis.
Hjemmesiden til Fagskolen - søk her
Det er nå muligheter til å melde på ansatte til grunnleggende sveisekurs.
PÅMELDING HER.
Det er begrenset antall plasser på dette kurset.
Tid: 8. november kl. 09.00 – 15.00
Sted: Bygning 5, 2. etasje
Pris: 1990,- eks. mva. pr. deltaker (inkl. lunsj)
Innhold: Teori og praktiske oppgaver i TIG – MIG – Elektroder/Pinner. Kurset passer for reparatører og vedlikeholder med litt sveisekunnskap. Kursleder: Trond Mårvik, sveiseansvarlig Tess Øst.
Den 10.10.2023 er den offisielle verdensdagen for psykisk helse. Årets kampanje oppfordrer til å gjøre våre viktigste møteplasser mer inkluderende, "lag plass". Å føle tilhørighet er et grunnleggende behov.
Læringsfabrikken er en viktig møteplass for ulike grupper i vårt industrimiljø. I løpet av høsten vil vi "åpne" opp for flere aktiviteter for mer praktisk læring og eksprimentering. Følg med!
Les mer om årets tema #lagplass
En gjeng fra Raufoss dro til Bergen for å høre og lære mer om deres erfaringer med ulike TAF-løp. De har 4 forskjellige TAF tilbud, hvor totalt 70 elever tas inn hvert år.
Vi jobber for å kunne tilby TAF Automasjon fra høsten 2024. Interessen fra industrien er stor. Dette er viktig kompetanse fremover.
TAF1 har vært utplassert her to dager denne uken (Uke39). Flotte ivirge ungdommer. TAF4 elever står for opplæringen og sørger for praktiske øvelser og trening. De har vært innom CNC-maskiner, robotarm, manuell sveising og simulering, 3D-tegning i NX-programvaren, dreiing, fresing og søyleboring.
Her står guttene på 4TAF, og gjør seg klare til dagens oppgaver.
Les mer på Raufoss videregående skole sin side her:
https://www.raufoss.vgs.no/nyheter/1taf-i-laringsfabrikken.48298.aspx
Denne høsten tar 11 industribedrifter i mot nye TAF-elever på vg 1. Viktig at vi får med ulike bedrifter, både store og de mindre bedriftene med på ordningen over flere år. Dette skaper god dynamikk og kontinuitet i bedriftene.
Tirsdag 12.9.2023 møtes elever, foreldre og bedriftsrepresentanter til felles foreldremøte med bla signering av avtaler. I år starter 15 elever på dette utdanningsløpet.
Lars Henrik Mathisen reiser til Freiburg i Tyskland den 9. september. Der skal han være til 10. desember 2023.
Til daglig er han lærling hos KA-group i industrimekanikk, hvor målet er fagbrev våren 2024. Lars Henrik skal nå tilbringe 3 måneder av læretiden i Leibringer GmbH, en leverandør av maskiner til drikkevareprodusenter. En bedrift med lange tradisjoner. Der skal Lars Henrik jobbe med vedlikehold og oppbygging av nye maskiner. Han er første utvekslingslærling fra Innlandet i denne bedriften.
Lars Henrik hadde allerede fra videregående et ønske om utveksling som del av læretiden. Han håper på å få masse å gjøre, lærer mye nytt og få litt innblikk tysk produksjonsmiljø. God tur og lykke til!!
Vi satser på seiersintervju også i EM for våre lokale deltagere. Eskil og Vetle deltar i automasjon som et team, mens Lasse deltar i Design-Cad.
EM arrangeres i Gdansk i Polen fra 5.-10.september.
Her ser vi fagskolestudenter i aksjon ved en av robotcellene.
Fagskolen Innlandet starter flere moduler i høst gjennom det nye studiet Industri 5.0
Læringsfabrikken lanserer i disse dager nye nettsider. Kurskalenderen vil være en viktig sak i hjemmesiden.
Jens Dahl, TAF-elev ved Benteler gjør de siste forberedelser før han skal kjøre opplæring for medelever i CNC-faget. Dette skjer de to første ukene etter skolestart. Veldig hyggelig å ha Jens på besøk!